Preventívny program proti civilizačným chorobám

22.03.2005 Celý región

Stavili by ste sa, že žiadne dieťa si v obchode od rodičov nevypýta zeleninu či ovocie namiesto sladkostí a nesýtenú minerálku namiesto koly? Nerobte to. Pre...
Stavili by ste sa, že žiadne dieťa si v obchode od rodičov nevypýta zeleninu či ovocie namiesto sladkostí a nesýtenú minerálku namiesto koly? Nerobte to. Prehrali by ste. My také dieťa poznáme a dokonca nie jedno.

Na 24 základných školách v krajských mestách Slovenska sú ich desiatky. Zapojili sa totiž do Preventívneho programu proti civilizačným chorobám 4.85 Game Over. Projekt priamo oslovuje viac ako 11.000 detí z veľkých panelákových sídlisk. Ochotne a s nadšením súťažia o najzdravší nákup - nabádajú svojich rodičov, aby kupovali zdravé potraviny, ovocie a zeleninu a s nákupným bločkom súťažia, kto z triedy, alebo školy má najzdravší nákup. Na Valentína si vymysleli súťaž o čo najoriginálnejší zdravý darček. Čokoládové srdiečka sa „ nechytajú“ , lepšie sú z mrkvy, jablka, alebo ananásu.

Prečo sa deti s takým nadšením zapájajú do Programu 4.85 Game Over, keď inokedy nechcú o zdravej výžive a pohybe ani len počuť? Pretože v tomto programe nič nie je nudné a povinné. Skôr naopak. „ Nepoúčame ich o tom, že kola a slané čipsy nie sú vhodným obedom, ani že majú ísť športovať namiesto hrania počítačových hier. Motivujeme ich, aby sa zamýšľali nad svojím životným štýlom dobrovoľne. Staviame im streetballové ihriská na sídliskách, kde nemajú žiadne iné možnosti pohybu. Do škôl im kupujeme športové potreby na športy, ktoré ich bavia. Pomáhame im zorganizovať zdravú párty s chutným ovocným a zeleninovým občerstvením. Spolupracujeme s učiteľmi, a tí spolu so žiakmi vymýšľajú zábavné hry, súťaže a pritom sa dozvedia všetko o hrozbe civilizačných chorôb, účinnej prevencii a zdravom spôsobe života. “ , hovorí líderka programu PharmDr. Monika Horníková, generálna riaditeľka farmaceutickej spoločnosti GlaxoSmithKline Slovensko.

Originálny slovenský projekt 4.85 Game Over upozorňuje na riziko vzniku chorôb, ktoré súvisia s nevhodným životným štýlom – nedostatkom pohybu a veľkým množstvom cukru a tuku v strave. Varovným signálom je nežiaduca hladina cholesterolu, ktorá by u detí a mládeže nemala prekročiť hranicu 4,85.
Trojročný program, mimoriadny svojím rozsahom financuje formou grantu Londýnska nadácia GSK Global Community Partnership.
Záštitu prevzal minister zdravotníctva SR a spolu s ďalšími primátormi všetkých krajských miest aj pán primátor Milan Benč.

Vďaka Preventívnemu programu proti civilizačným chorobám Game Over 4.85 máme na sídlisku Sekčov 6 nových streetballových ihrísk a na 3 základných školách v Prešove môžu prebiehať pravidelné informačné a motivačné aktivity.

Čo sa skrýva pod slovíčkom Aktivity?

Tím špeciálne vyškolených pedagógov spolu s organizátormi programu vytvorili plán podujatí, ktoré pravidelne uskutočňujú od jesene minulého roka aj v meste Prešov 3 základné školy na sídlisku Sekčov. Na ZŠ Sibírska, ZŠ Šrobárova a ZŠ Na Májovom námestí sa žiaci zoznamujú prostredníctvom motivačných a tvorivých techník s kľúčovými pojmami projektu: Životný štýl – viac pohybu, menej cukru a tuku, Cholesterol a číslo 4,85, Civilizačné choroby. Výbornou motiváciou detí, okrem zdravia, sú aj praktické výhry pre jednotlivcov, triedu, alebo školu (tričká, perá a poznámkové bloky s logom, rôzne športové potreby, lopty, floorball, zdravé občerstvenie... ).

Na týchto troch základných školách v Prešove prebieha mnoho triednych a školských športových súťaží, olympiáda netradičných i tradičných športov, diskusie so žiakmi na témy o zdravom životnom štýle, besedy pre rodičov s detským lekárom. Žiaci a učitelia sa spolu zabávajú na Fit party, spojenej s tanečnou súťažou. Na školách prebiehjú rôzne vedomostné a výtvarné súťaže, na slovenčine súťažia o najlepšiu slohovú prácu na témy „ Ako a prečo žiť zdravo. “ , „ Čím nás lákajú supermarkety? “ , Životný štýl, zdravý a nezdravý spôsob života. “ , „ Game Over 4,85 na našej škole. “
Každá škola obohatila program o vlastné originálne nápady. Pod vedením pani učieľky Jakubekovej uskutočnili žiaci na ZŠ Sibírska Prieskum vo svojom bydlisku o správnom životnom štýle a na hodinách dejepisu či zemepisu sa učia aj to, Odkiaľ pochádzajú zdravé a nezdravé potraviny. Pani učiteľka Marková, zo ZŠ Šrobárova, prišla s nápadom Zhudobniť báseň o životnom štýle, ktorú deti sami napíšu na hodinách slovenčiny. Na ZŠ Na Májovom námestí, sa pani učiteľka Stanková snaží, aby sa aj rodičia zapájali do programu. Organizuje preto rôzne pohybové aktivity pre deti a ich rodičov, ako aj Diskusný klub pre rodičov s detským pediatrom.

Fantázia a dobrá vôľa spája učiteľov zo základných škôl, deti a rodičov pri vytváraní pozitívnej atmosféry zmeny životného štýlu. Informácie podané zaujímavou formou a radosť zo zábavy sú užitočné. Zo zdravých detí vyrastú zdraví dospelí a možno v budúcnosti už Slovensko nebude patriť ku krajinám s nebezpečne vysokým výskytom infarktu, srdcovej slabosti, aterosklerózy, vysokého krvného tlaku, cukrovky typu II a iných civilizačných chorôb.

Ďalšie informácie nájdete na:
http://www.gameover-4.85.sk/ alebo kontaktujte manažment projektu:

Jana Chudá, a&m communications
+421 (0)903 270 338,
jana.chuda@amcommunications.sk
Tatiana Hrivnáková, a&m communications
+421 (0)903 774 724,
tatiana.hrivnakova@amcommunications.sk
Magdaléna Maxianová, a&m communications
magda.maxianova@amcommunications.sk

STRUČNE O PREVENTÍVNOM PROGRAME PROTI CIVILIZAČNÝM CHOROBÁM.

Dlhodobý program aktívnej prevencie reaguje na upozornenia zo strany lekárskej verejnosti a naliehavú spoločenskú potrebu zmeny životného štýlu u detí - prevencia civilizačných chorôb a snaha o zníženie hladiny cholesterolu. Program je zameraný na deti a mládež vo veku 11 – 16 rokov, ktoré žijú na sídliskách veľkých miest.

Program prebieha pod záštitou ministra zdravotníctva Slovenskej republiky a 8 primátorov krajských miest Slovenska.

Odborní garanti Preventívneho programu proti civilizačným chorobám:
Slovenská pediatrická spoločnosť
Hlavný odborník pre pediatriu Ministerstva zdravotníctva SR - MUDr. Pavol Šimurka.

„ Nezostáva mi nič iné, len súhlasiť s kľúčovou myšlienkou tohto projektu, prezentovanou dlhodobým programom proaktívnej preventívnej zdravotnej starostlivosti, ktorý vznikol ako reakcia na upozornenia zo strany lekárskej verejnosti a ako naliehavá spoločenská potreba zmeny životného štýlu. Preto ma nesmierne teší, že tento projekt, ktorý v plnej miere podporuje svojim obsahom preventívnu zdravotnú starostlivosť sa bude realizovať pod záštitou nášho ministerstva“ . – MUDr. Rudolf Zajac, minister zdravotníctva SR.

Program sa realizuje v rokoch 2004 – 2006 na sídliskách 8 krajských miest:
Banská Bystrica – Sásová
Bratislava – Petržalka
Košice – Dargovských hrdinov
Nitra – Klokočina
Prešov – Sekčov
Trnava – Družba
Trenčín – Juh
Žilina – Vlčince

Ciele programu:
Vytvoriť konkrétne možnosti na zmenu životného štýlu detí vo veku 11 – 16 rokov a poskytnúť informácie vedúce k tejto zmene.
Vytvoriť a fixovať návyky zdravšieho životného štýlu - viac pohybu, menej cukrov a tukov.
Vzbudiť záujem širokej verejnosti o aktívnu zmenu životného štýlu. Zdravý životný štýl – zdravá populácia.
 

Vyberte región